Vår dirigent

 

Maria Andrejic Bengtsson

Maria Andrejic Bengtsson föddes i Köpenhamn 1993. Vid tio års ålder flyttade hon till Västra Ingelstad. I oktober 2019 tog hon över som ledare för Cum Pane. Att det blev musik som yrke är knappast någon slump.

— Mamma är flöjtist i Danmarks Underhållningsorkester och hemma spelades det allt från klassisk musik, jazz, latin, balkan till säckpipsmusik. Jag började spela tvärflöjt som mamma och fortsatte utforska musiken via piano och låtskrivning och senare sång och musikledning.

Vilka utbildningar har du gått och varför?

— Gick gymnasiet på Heleneholm i Malmö där jag gick estetprogrammet med inriktning musikproduktion/arrangering, då jag hade fastnat för filmmusik och ville lära mig tekniker i att skriva musik, både till mig och till andra. Under åren där fick jag testa vingarna i olika konstellationer, skriva och producera musik, spela piano i jazzensemble, sjunga i vokalensemble och sjunga klassisk sång.

När lärare inte var närvarande tog jag ofta ledarrollen, och blev av lärare uppmuntrad till att söka Musikhögskolan när jag tagit studenten. Jag hade fastnat för sång då och kom in på lärarprogrammet med inrikting sång inom genrerna jazz/klassisk med körprofil.

Gjorde även en utbytestermin på Falmouth University, England, där jag igen blev van vid att leda olika musikaliska projekt och genreöverskridande samarbete.

Vad gör du i dag? Och hur ser du på framtiden?

— Idag bor jag i Malmö och förutom att leda Cum Pane undervisar jag sång på Music Institute of Copenhagen, leder Tvåornas kör i Trelleborg och sjunger själv i Lunds Akademiska Kör. Undervisar privat och frilansar som sångerska runtom i Skåne och Danmark. Skriver musik hemma. Går dirigentkurser i Köpenhamn och i framtiden kommer jag att fortsätta utveckla mig i dirigent/körledarrollen bredvid sången.

Tidigare körledare
Frida Johansson
Carina Hansson
Lennart Lindgren
Kaj Anderberg
Emil Fredberg
Kristina Nilsson
Mattias Leesment Bergh